Obezitatea crește semnificativ riscul de a dezvolta o formă severă de Covid-19. Un posibil motiv este faptul că virusul are capacitatea de a infecta celulele adipoase, potrivit cercetătorilor. După experimente de laborator și autopsii realizate pacienților care au murit de Covid-19, au descoperit că virusul infectează două tipuri de celule găsite în țesutul adipos: celulele adipoase mature, numite adipocite și celulele imune, numite macrofage.
„Infectarea celulelor adipoase a condus la un răspuns inflamator puternic, în concordanță cu tipul de răspuns imunitar care se observă în cazurile severe de Covid-19”, spune dr. Catherine Blish de la Școala de Medicină a Universității Stanford, a cărei echipă a raportat descoperirile pe bioRxiv. Datele sugerează că infectarea țesutului adipos și răspunsul inflamator asociat ar putea fi unul dintre motivele pentru care persoanele obeze dezvoltă forme severe atunci când sunt infectate cu SARS-CoV-2”, menționează ea.
Sursa: Reuters - https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/breakthrough-infections-can-lead-long-covid-genes-may-explain-critical-illness-2021-10-27/
Intregul articol Reuters tradus:
Acest articol este un rezumat al unor studii recente despre COVID-19. Acestea includ cercetări care necesită studii suplimentare pentru a corobora concluziile și care nu au fost încă certificate prin evaluarea inter pares.
Infecțiile inovatoare pot duce la COVID de lungă durată
Sindromul persistent al efectelor secundare COVID-19, cunoscut sub numele de COVID de lungă durată, se poate dezvolta după infecții „revoluționare” la persoanele vaccinate, arată un nou studiu. Cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au analizat datele despre aproape 20.000 de pacienți din SUA cu COVID-19, dintre care jumătate au fost vaccinați. În comparație cu pacienții nevaccinați, persoanele care au fost complet vaccinate - și în special cei sub 60 de ani - au avut riscuri mai scăzute de deces și complicații grave, cum ar fi insuficiență pulmonară, nevoie de ventilație mecanică, internare la UTI, cheaguri de sânge care pun viața în pericol, convulsii și psihoză. „Pe de altă parte”, a raportat marți echipa de cercetare pe medRxiv înainte de evaluarea inter pare, „vaccinarea anterioară nu pare să protejeze împotriva mai multor rezultate documentate anterior ale COVID-19, cum ar fi caracteristicile lungi ale COVID, aritmia, durerile articulare, diabetul de tip 2, bolile hepatice, tulburările de somn și tulburările de dispoziție și anxietate”. Absența protecției împotriva COVID de lungă durată „este îngrijorătoare, având în vedere incidența și povara mare” a acestor probleme de durată, au adăugat aceștia.
Genele pot explica COVID-19 critic la adulții tineri și sănătoși
O genă care ajută coronavirusul să se reproducă în sine ar putea contribui la COVID-19 care pune viața în pericol la oameni tineri, altfel sănătoși, sugerează noile descoperiri. Cercetătorii francezi au studiat 72 de pacienți spitalizați cu COVID-19 sub vârsta de 50 de ani, inclusiv 47 care erau grav bolnavi și 25 cu o boală necritică, plus 22 de voluntari sănătoși. Niciunul dintre pacienți nu a avut vreuna dintre afecțiunile cronice cunoscute pentru a crește riscul de rezultate slabe, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul. Analiza genetică a identificat cinci gene care au fost semnificativ „reglate” sau mai active la pacienții cu boli critice, dintre care cea mai frecventă a fost o genă numită ADAM9. După cum a raportat marți în Science Translational Medicine, cercetătorii au văzut același model genetic într-un grup separat de 154 de pacienți cu COVID-19, inclusiv 81 care erau grav bolnavi. Mai târziu, în experimente de laborator folosind celule pulmonare umane infectate cu coronavirus, ei au descoperit că blocarea activității genei ADAM9 a făcut ca virusul să facă mai greu copii ale lui însuși. Este nevoie de mai multe cercetări, spun ei, pentru a confirma concluziile lor și pentru a determina dacă ar fi util să se dezvolte tratamente pentru blocarea ADAM9.
Femeile însărcinate beneficiază de un beneficiu inferior al primei doze de vaccin
Femeile care primesc prima doză de vaccin ARNm COVID-19 în timpul sarcinii sau alăptării au nevoie de a doua doză pentru a-și aduce beneficiul protector la normal, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii au comparat răspunsurile imune la vaccinurile ARNm de la Moderna Inc (MRNA.O) sau Pfizer Inc (PFE.N) și partenerul BioNTech SE la 84 de femei însărcinate, 31 de femei care alăptează și 16 femei care nu sunt însărcinate și care nu alăptează de vârstă similară. După prima injecție, toată lumea a dezvoltat anticorpi împotriva coronavirusului. Dar nivelurile de anticorpi au fost mai scăzute la femeile însărcinate sau care alăptau. Alte caracteristici ale răspunsului imunitar au rămas, de asemenea, la femeile însărcinate și care alăptează după prima doză, dar au ajuns la normal după a doua doză. Într-un raport publicat săptămâna trecută înScience Translational Medicine , cercetătorii au explicat că, pentru ca corpul unei mame să hrănească fătul, „au loc schimbări imunologice substanțiale pe parcursul sarcinii”. Noile descoperiri sugerează că sarcina modifică răspunsul sistemului imunitar la vaccin. Având în vedere că femeile însărcinate sunt extrem de vulnerabile la complicațiile cauzate de COVID-19, „există o nevoie critică” ca acestea să primească a doua doză la timp, au spus cercetătorii.
S-a descoperit că coronavirusul infectează celulele adipoase
Obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru COVID-19 mai sever. Un motiv probabil ar putea fi că virusul poate infecta celulele adipoase, au descoperit cercetătorii. În experimentele de laborator și în autopsiile pacienților care au murit de COVID-19, ei au descoperit că virusul infectează două tipuri de celule găsite în țesutul adipos: celulele adipoase mature, numite adipocite și celulele imune numite macrofage. „Infecția celulelor adipoase a dus la un răspuns inflamator marcat, în concordanță cu tipul de răspuns imunitar care se observă în cazurile severe de COVID-19”, a spus dr. Catherine Blish de la Școala de Medicină a Universității Stanford, a cărei echipă a raportat descoperirile pe bioRxiv. cu luni înainte de evaluarea inter pares. „Aceste date sugerează că infecția țesutului adipos și răspunsul său inflamator asociat ar putea fi unul dintre motivele pentru care persoanele obeze se descurcă atât de prost atunci când sunt infectate cu SARS-CoV-2”, a spus ea.
Sursa: REUTERS.
SUPORT PENTRU TINE:
- Dacă ai nevoie de susținere și un plan alimentar care să te ajute să obtii anumite obiective țintă, te pot ajuta. Nu ezita să mă contactezi pentru orice întrebare
- Beneficiază gratuit, de o evaluare de wellness online (20 minute) și primește sfaturi personalizate pentru atingerea propriilor obiective-
Dacă nu suntem prieteni pe facebook, mi-ar placea să devenim și astfel să nu pierzi foarte multe informații și noutăți. Accesează acum www.facebook.com/iancu.m.ionut sau caută pe facebook grupul In Superforma Tot Anul (click aici), solicită intrarea în grup, iar la întrebarea cine te-a invitat, scrie Marian Iancu-
Ai nevoie de inspirație? Accesează câteva istorii de succes aici.
- Cartea mea de vizita este aici
Să ne auzim cu bine sănătoși!
Marian Iancu