Mulți dintre noi mănâncă dulciuri, chipsuri sau alte alimente mai puţin sănătoase, apoi își fac griji în privința efectelor pe termen lung asupra stării de sănătate. Oare nu ar fi mai simplu să facem din start alegeri mai sănătoase?
Pe tine ce te motivează să ai grijă de tine? Când decizi că e timpul să mănânci sănătos și să faci sport? Probabil că îți dorești să fii în formă, să te simți mai bine, să arăți mai bine și să ai mai multă energie. Acestea sunt câteva din beneficiile pe care te poți concentra atunci când începi să faci schimbări în stilul tău de viață.
Mesaje pozitive și mesaje negative
Adevărul este că cei mai mulți dintre noi sunt motivați de mesajele pozitive – ce poți face ca să ai o viață sănătoasă și care sunt beneficiile pe termen scurt, mediu și lung. Însă în media, mesajele sunt mai degrabă negative – ce să NU faci, ce poți să pățești dacă NU iei măsuri, etc.
De altfel, și medicii obișnuiesc să pună accentul pe mesajele negative atunci când discută cu pacienții. Ei îți spun ce vei păți dacă nu ai o viață sănătoasă. Un cardiolog i-a spus unui pacient că infarctul este doar o chestiune de timp, iar un medic internist i-a spus foarte serios unei paciente că va muri din cauza obezității. Desigur, intențiile lor au fost bune, dar de cele mai multe ori frica nu este un factor motivant.
A arătat-o clar un studiu foarte interesant legat de răspunsul pacienților la diverse tipuri de mesaje. Studiul numit „When do gain-framed health messages work better than fear appeals?” și realizat de cercetătorii Wansink și Pope, a descoperit că oamenii reacționează la mesajele pozitive. E mai bine să spui ”Mănâncă fructe și legume ca să fii mai sănătos”, decât să spui ”Lipsa de fructe și legume duce la boli de inimă”. În schimb, doctorii tind să se concentreze mai mult pe mesajele negative.
Fii conștient de schimbările pozitive care te așteaptă
Autorii studiului menționat au tras concluzia că cei implicați în crearea de mesaje pe teme de nutriție și sănătate ar trebui să se concentreze mai mult pe ceea ce produce un răspuns în rândul publicului, adică pe mesajele pozitive. Acestea creează o motivație aparte.
Concluzia nu este deloc surprinzătoare. Este normal să fim motivați către schimbare atunci când ne gândim la beneficiile de care ne vom bucura mai degrabă decât la riscuri. Însă având în vedere faptul că discursul medicilor și al media nu se va schimba prea curând, înseamnă că trebuie să fii tu cea care transformă negativul în pozitiv. Asta necesită ”antrenament”, însă nu este imposibil.
În loc să te gândești la problemele pe care le vei avea dacă mănânci nesănătos, gândește-te la beneficiile pe care le obții dacă mănânci sănătos. Gândește-te că vei avea mai multă energie, vei fi mai productivă, vei slăbi, deci vei arăta mai bine, sistemul tău digestiv va funcționa mai bine, etc. Aceste mesaje pozitive pe care ți le creezi singură vor fi mult mai motivante decât orice altceva și te vor ajuta să îți transformi cu adevărat modul de viață.
Trebuie să fii optimistă, să fii convinsă că scopul propus este unul realist. Dar, de asemenea, trebuie să te aștepți la dificultăți și să le accepți, atunci când vor veni. Și ele fac parte din procesul de schimbare.
SUPORT PENTRU TINE:
- Dacă ai nevoie de susținere și un plan alimentar care să te ajute să obtii anumite obiective țintă, te pot ajuta. Nu ezita să mă contactezi pentru orice întrebare
- Beneficiază gratuit, de o evaluare de wellness online (20 minute) și primește sfaturi personalizate pentru atingerea propriilor obiective-
Dacă nu suntem prieteni pe facebook, mi-ar placea să devenim și astfel să nu pierzi foarte multe informații și noutăți. Accesează acum www.facebook.com/iancu.m.ionut sau caută pe facebook grupul In Superforma Tot Anul (click aici), solicită intrarea în grup, iar la întrebarea cine te-a invitat, scrie Marian Iancu-
Ai nevoie de inspirație? Accesează câteva istorii de succes aici.
- Cartea mea de vizita este aici
Să ne auzim cu bine sănătoși!
Marian Iancu