În această perioadă în care practicăm distanțarea socială și stăm acasă, mulți dintre noi suntem deosebit de precauți în privința mersului la cumpărături – o activitate obișnuită înainte.
Acum, mersul la cumpărături necesită și mai multă planificare, deoarece am rărit ieșirile, iar opțiunile sunt mai limitate. Din cauza restricțiilor, este mai ușor să facem alegeri care nu sunt dintre cele mai sănătoase sau să fim tentați să consumăm alimente cu conținut caloric ridicat – care adesea conțin cantități prea mari de grăsimi, sare și zahăr.
Mai mult ca oricând, sănătatea ar trebui să fie prioritatea noastră majoră. Aceasta înseamnă să avem grijă de organismul nostru chiar mai mult decât înainte ca viețile să ne fie date peste cap de COVID-19. Când facem alegeri nesănătoase – cum ar fi alimente cu conținut caloric ridicat și aport redus de nutrienți importanți – ne supraalimentăm, dar nu ne hrănim corespunzător. Ne simțim plini de la produsele făinoase și zaharoase, însă ne lipsesc mulți nutrienți importanți care ne ajută să ne menținem sănătatea, inclusiv cea a sistemului imunitar.
Nutrienții de care avem nevoie
Studiile au arătat de-a lungul timpului că mulți dintre noi mâncăm mult, însă ne lipsesc anumiți nutrienți din alimentație. Mai concret, nu valorificăm substanțele nutritive care se găsesc în fructe, legume și cereale integrale. Mai jos regăsiți o listă cu nutrienții esențiali la care trebuie să fim mai atenți:
În plus, multe femei nu au un aport suficient de calciu sau fier:
Alimentație pentru sănătate
Vestea bună este că majoritatea acestor nutrienți să găsesc în alimente ușor de cumpărat în cantități mari, care își mențin valabilitatea până la următoarea rundă de aprovizionare.
Alimentele uscate, cum ar fi tărâțele de ovăz, lintea, pastele și cerealele integrale, pot fi surse extraordinare de fibre, fier și magneziu, iar unele cereale sunt îmbogățite cu vitamina D. Este important să vă asigurați că achiziționați „cereale integrale” pentru beneficii maxime, așadar citiți etichetele cu atenție.
Produsele care rezistă mult timp sunt: mere, citrice, ceapă, cartofi, broccoli, varză, varză de Bruxelles și morcovi. Rețineți de asemenea că fructele și legumele congelate își păstrează valorile nutriționale la fel ca și cele proaspete, astfel că vă puteți face stocuri și din acestea. Fructele și legumele sunt surse extraordinare de fibre și potasiu, iar un singur morcov oferă doza zilnică de betacaroten, care ajută la protejarea sănătății celulare, inclusiv a sistemului imunitar. Organismul transformă betacarotenul în vitamina A, care sprijină sănătatea pielii, inclusiv a celulelor imunitare.
La fel, alimentele fermentate reprezintă opțiuni foarte bune, care livrează probiotice benefice („bacterii bune”) în sistemul digestiv. Unele alimente fermentate, precum tempeh sau iaurtul grecesc, sunt surse excelente de proteine vegetale (iar iaurtul este o sursă foarte bună de calciu), cu o durată de valabilitate prelungită. Proteinele sprijină funcția imunitară în mai multe moduri; astfel organismul utilizează proteinele pentru a produce anticorpi, dar și pentru a susține sănătatea pielii și a celulelor care căptușesc tubul digestiv și căile respiratorii.
Cum pot ajuta suplimentele
O alimentație echilibrată ar trebui să asigure nutrienții esențiali pentru optimizarea funcțiilor sănătoase ale organismului. Totuși, în realitate, chiar și cu o alimentație echilibrată, nimeni nu mănâncă perfect în fiecare zi – mai ales în această perioadă de incertitudine în care alimentele noastre obișnuite nu se găsesc ușor. Aici intervine administrarea unor suplimente adecvate. De exemplu, dacă nu puteți obține cantitatea recomandată de 25 de grame de fibre din fructe, legume și cereale integrale sau dacă nu aveți un aport de calciu adecvat din alimentele obișnuite, puteți lua suplimente cu fibre sau calciu. Un supliment cu multivitamine administrat zilnic sau anumite alimente îmbogățite cu minerale și vitamine – cum ar fi cereale sau shake-uri de înlocuire a meselor – pot furniza vitaminele și mineralele de care organismul are nevoie pentru o performanță optimă.
Profitați de această perioadă de incertitudine și distanțare socială pentru a avea grijă de voi și de organismul vostru. Planificați-vă lista de cumpărături și aprovizionați-vă frigiderul, congelatorul și cămara cu alimente sănătoase. Concentrați-vă pe nutrienții de care aveți cea mai mare nevoie și alegeți alimentele în consecință. Este momentul perfect să începeți să deveniți creativi în bucătărie – ați fi surprinși ce mese gustoase puteți prepara cu ce aveți deja în cămară!
Susan Bowerman, MS, RD, CSSD, CSOWM, FAND, Sr. Director, Worldwide Nutrition Education & Training
SUPORT PENTRU TINE:
- Dacă ai nevoie de susținere și un plan alimentar care să te ajute să obtii anumite obiective țintă, te pot ajuta. Nu ezita să mă contactezi pentru orice întrebare
- Beneficiază gratuit, de o evaluare de wellness online (20 minute) și primește sfaturi personalizate pentru atingerea propriilor obiective-
Dacă nu suntem prieteni pe facebook, mi-ar placea să devenim și astfel să nu pierzi foarte multe informații și noutăți. Accesează acum www.facebook.com/iancu.m.ionut sau caută pe facebook grupul In Superforma Tot Anul (click aici), solicită intrarea în grup, iar la întrebarea cine te-a invitat, scrie Marian Iancu-
Ai nevoie de inspirație? Accesează câteva istorii de succes aici.
- Cartea mea de vizita este aici
Să ne auzim cu bine sănătoși!
Marian Iancu